Hitta rätt BH-storlek

4210878-woman-measuring-chest-in-pink-bra

Om det är något plagg som ställer till med mer besvär än något annat i provhytten så är det BH:n, detta är ett problem på sådan skala att det har estimerats att runt 70 procent av kvinnor har fel storlek på sin BH. Men hur hittar man rätt då? Förhoppningsvis kan alla lyckas med detta efter de läst denna artikel.

För att kunna hitta rätt storlek måste man först mäta sig själv på två ställen:

  • Det första måttet ska göra runt ryggen just nedanför bysten, genom att dra åt och läsa av måttbandet får man fram sin omkretsstorlek.
  • Det andra måttet ska göras där omkretsen är som störst, i höjd med bröstvårtorna. Dra inte åt måttbandet utan lämna lite luft emellan, detta mått är ens kupstorlek.

Med båda dessa måtten kan man sedan följa denna tabell och få fram rätt kupa.

Passformen kommer fortfarande att variera något mellan modeller, och ligger man på den undre eller övre gränsen på en kupa kan man behöva gå upp eller ned något för att få en bättre passform. Provar man till exempel en 75B och den känns lite för liten i ryggen bör man välja en 80A, och om en 80C är för stor i ryggen ska man välja en 75D, i båda dessa fallen är kupan man byter till lika stor, men de andra måtten är olika.

Några andra generella tips man kan följa är:

  • Får man dubbla bröst är kupan för liten.
  • Får man en glipa i kupan är den för stor.
  • BH:n ska sitta i samma höjd bak som fram, bildas en både i ryggen är den till exempel för stor.
  • Hjälp med handen och lyft upp bysten i kupan, prova sedan sträcka upp armarna för att se om BH:n sitter kvar utan att glida upp.

Med alla dessa tips kan man ofta till och med köpa en BH online utan att behöva oroa sig över storleken.