Mode på 20-talet

För att lära dig mer om mode behöver du veta mer om modets historia. Ta en titta tillbaka och se vad som var populärt då och se att flera saker är populärt än i dag.

Mannen

För mannen handlade det om kostym som skulle sitta betydligt lösare än den gör idag. Det fanns till och med en modefluga som hette ”oxford bags” som var supervida byxor. De populariserades av männen vid Oxfords universitet under mitten av tjugotalet. Under 20-talet var inte slipsen samma standard till kostymen som den är idag. Då hade man mycket hellre en snygg fluga som du oftast knöt själv. Än idag är flugan populär men nu är det vanliga med färdigknutna flugor som du fäster med kardborreband runt halsen.  Hatten var fortfarande ett måste för alla män, något som pågått i flera årtionden vid det här laget. Man fick ifrån den nationalromantiska ljusa och bleka och valde mörkare kostymer.

Kvinnan

För kvinnan handlade det om tajta klänningar med mycket strass och fjädrar. Kvinnans smala och smärta fysik var i fokus och nu hade utvecklingen kommit så långt att de fick visa armarna och korta frisyrer var helt i tiden. En del kvinnor valde till och med att klä sig i herrbyxor och skjorta för att trotsa patriarkatet. Det var också en tid där mycket tid och omtanke lades på accessoarer. Som kvinna skulle du ha ringar, armband, örhängen, huvudband och halsband. Du skulle också ha en handväska, vackra handskar, broscher och de perfekta skorna. Och för kvinnan skulle livet vara en fest fylld med dans. Modet gjorde knappt skillnad på en kväll på dansgolvet eller hemma i salongen, det enda som skiljde var att urringningen kunde vara djupare när du gick ut samt att skärningen på klänningen var lite mer vågad.