Rätt klädd för festen

Att klä upp sig till fest är alltid ett nöje. Men bara så länge man faktiskt har de rätta kläderna. Och har man en klädkod att utgå från är det så klart en stor hjälp på traven. Men även då har man beslut att ta.

Ingen klädkod

När det inte finns en speciell klädkod för festen är det smartast att anta att det är finare än vardagsklädsel som gäller. Vad man dock kan tänka lite extra på är var festen kommer att hållas och låta det informera lite mer om vilka kläder som borde passas in.

Maskeradkläder

Om det vankas maskerad blir ju klädvalet ofta något helt utanför det normala. Många maskerader väljer ett mer eller mindre specifikt tema som man naturligtvis borde se till att följa. Men det finns även fall som maskeradbaler där alla klär upp sig riktigt fint och bara har en mask av passade design till.

Kavaj

När klädkoden säger kavaj är det egentligen väldigt fritt fram för damerna att välja klänning, kjol, dräkt eller byxor med top. Herrarna förväntas i sin tur bära antingen kostym eller blazer med skjorta samt slips eller fluga. Färgen spelar mindre roll här.

Mörk kostym

Står det istället mörk kostym är det lite mer formellt och för damerna betyder detta en mörk kostymklänning eller knälång kjol, som kan kombineras med jacka om man så önskar. Herrarna ska bära antingen en mörkblå, mörkgrå eller svart kostym, samt vit skjorta, svarta skor och slips eller fluga.

Smoking

Smokingen är steget upp i formalitet men damerna kan fortfarande välja klänning, kjol eller byxor med top. Naturligtvis ska de vara finare varianter. Herrarna ska vara iförd en svart eller mörkblå kavaj och svarta byxor. De ska också ha en vit smokingskjorta och en svart slips.

Frack

Med frack är man uppe i absoluta toppen av formell klädsel och damerna ska då bära en lång aftonklänning eller balklänning. Herrarna ska så klart bära frack och både vit väst och vit fluga till.